Onze Oostplas is een geliefde duikplek.
De Baars is een heldere, visrijke duikstek met een gevarieerd onderwaterlandschap. Er wordt gedoken langs dichtbegroeide oevers, leemwanden, landtongen, boomwortels en een enorme hoeveelheid bouwpuin. Er gaan geruchten dat hier het puin ligt van een complete kerk. De snoekenkooien, het kooienrif en het ‘Car Reef’ van miniatuurauto’s zijn met zorg gemaakt. Ga er ook met zorg mee om. De Baars staat ook bekend als Oostplas, Put van Hees, Put van Heel en Put van Casteren.
De Duikvereniging
Wij als duikers van GUE-Brabant zijn eigenlijk allemaal lid van en getraind door een duikorganisatie die verder gaat als enkel en alleen duiken.
GUE-is uiteraard een afkorting, het staat voor Global Underwater Explorers, Brabant is daaraan vast gemaakt om een kleinere en meer toegankelijke lokale groep te creëren met gelijkgezinde, al zijn er geen grenzen en is iedere duiker welkom. GUE is een Amerikaanse organisatie welke middels vaste protocollen en een zeer uitgebreide en solide basis een hoge standaard van duikers verlangt. Dit om beter met (meer) taken onder water om te kunnen gaan. Van duiken in lokale plassen, dieper gelegen gebieden en wrakken en zelfs in grotten. Vaak voor persoonlijk vermaak, maar regelmatig ook met andere taken om te conserveren, exploreren of onderwijs te kunnen geven aan anderen.
We merken dat velen binnen deze groep nog meer respect en waardering hebben voor de natuur als anderen. Verder hebben we vaak respect en een stukje kennis van elementen uit de natuur. Gedeeltelijk doordat je ermee in aanraking komt en veilig mee om wilt kunnen gaan, maar als ik spreek over mezelf en diverse team genoten is door het duiken de bewustwording van deze elementen groter geworden. De waardering en respect ontstaat omdat je vaker ziet wat er aan de hand is om en in het water.
Als voorbeeld: wij genieten van allerlei dingen onder water maar vooral van het leven. Snoeken, baarzen, paling, noem het maar op. Vaak hangen we even stil en kijken we ernaar.
Wat tegelijk ontstaat is dat je een stukje prachtige natuur, bijvoorbeeld een stil hangende snoek van soms wel meer dan 80cm op de loer hangt voor een maaltijd op de achtergrond, vergezeld wordt door een stuk zwerfafval of gedumpt afval. Denk aan een oude fiets, emmers, blikjes, flessen, en vrachtwagens vol puin. Soms is het een mooie compositie, maar meestal niet.
Mede om de laatste reden hebben we soms een zogenoemde clean-up dive.
Op dat moment voelt het alsof we even een beetje terug kunnen geven aan de natuur. Daar werken we graag aan mee.
Zo zijn er allerlei projecten en werkgroepen. Van constant monitoren van waterkwaliteit (dit project wordt momenteel opgestart in de Baars) en soms ook het leven in de plassen.
Het in kaart brengen van grotten en oude mijnen. Het documenteren van wrakken etc. etc.
Maar dit is niet de enige reden van het bestaan van deze groep.
We willen samen duiken en samen trainen om onze vaardigheden op peil te houden of te verbeteren. Dit om de diepere duiken goed uit te kunnen voeren waar meer van je verlangd wordt, en je de veiligheid van jezelf en je team kunt waarborgen in plezier of eerder genoemde taken.
Maar ook telkens omdat de Baars een plek is welke visrijk is, vaak betrekkelijk helder water heeft (voor Nederlandse begrippen) en een rustige en ontspannen plek is. We duiken hier ook vaak puur om het plezier en de natuur van de Baars. Tegelijk een drankje drinken na de duik en plezier beleven.
De Baars kunnen we, mede omdat het redelijk centraal in Brabant ligt een klein beetje ons thuis noemen. Maar we duiken natuurlijk op vele plekken. Van de Noordzee op wrakken tot Egypte bij de vissen. Van de grotten in Mexico tot een steengroeve in België.
GUE Divers Brabant
Serge Pellikaan